Logo

Over parket


Wat is parket?

Parket kan massief of samengesteld zijn. Maar volgens de Europese normalisatie spreekt men over parket wanneer de slijtlaag of toplaag minimaal 2,5mm dik is. Wanneer dit niet het geval zou zijn, dan spreekt men over houtfineervloer.

Massief parket

Verschillende massieve parketten zijn te onderscheiden: massieve mozaïekparket, lamparket, kopshouten vloer, parket met tand en groef en plankenvloer.
  1. Plankenvloer - De plankenvloer is te vergelijken met parket met tand en groef. Echter zijn de toleranties op de afmetingen groter en zijn de afmetingen verschillend volgens Europese normen.
  2. Mozaïekparket - Mozaïekparket bestaat steeds uit een samenstelling van lamellen. Deze lamellen zijn van 6 to 10mm dik, in de meeste gevallen 8mm. Door de manier van het samenvoegen van lamellen wordt een bepaald patroon gevormd. Vervolgens wordt hiermee een paneel gevormd dat bijvoorbeeld op een geperforeerd soort papier samengehouden wordt. Het meest gekende patroon is het dambord maar ook lamel op kant is zeer gekend. Mozaïekparket kan zowel dienen als definitieve vloer als als ondervloer. Ondervloer wordt vooral gebruikt bij vloerverwarming, om het uiteindelijke parket te behouden voor vervorming.
    Dambord
  3. Lamparket - Lamparket is een samenstelling van naast elkaar gelegde stroken hout, zonder tand en groef, volgens een bepaald patroon. Twee van de meest gekende patronen zijn visgraat (A) en Hongaarse punt (B).
    Lamparket
  4. Parket met tand en groef - Parketvloeren met tand en groef komen in verschillende afmetingen en zijn voorzien van een tand en een groef, zodat de parketdelen in elkaar passen. Men kan dit type parket lijmen, zwevend plaatsen en nagelen. Voor een zwevende plaatsing wordt er houtlijm in de groef aangebracht.
  5. Kopshouten vloeren - Bij kopshouten vloeren loopt men loodrecht op de vezels van het hout. Dit zorgt voor een slijtvaster geheel. Kopshouten vloeren bestaan uit aparte blokjes die eventueel samengevoegd worden tot een paneel. Het nadeel van kopshouten vloeren is de gevoeligheid voor krimpen en uitzetten.

Meerlagig parket

Bij meerlagig parket worden de parketdelen opgebouwd met één of meerdere onderlagen en een toplaag of slijtlaag van minstens 2,5mm. De onderlaag kan bestaan uit andere houtsoorten, multiplex, HDF.
De parketdelen worden voorzien van een tand en groef. Maar een clicksysteem is ook niet uitgesloten.
Meerlagig parket kan een kostenvoordeel opleveren, maar is ook interessant voor vloeren voorzien van vloerverwarming. Onder andere door een dwarse bevestiging van de onderlaag op slijtlaag, kunnen de parketdelen direct op de ondergrond met vloerverwarming geplaatst worden.

Bovenstaande uitleg is gebaseerd op eigen ervaring en op de werken WTCB - TV 218 Houten vloerbedekkingen : plankenvloeren, parketten en houtfineervloeren en Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid – Houten vloerbedekkingen.