Logo

Over parket


Karakteristieken van het hout

Niet van elke houtsoort wordt er parket gemaakt. Dit komt omdat welbepaalde karakteristieken nodig zijn om te voldoen als parketvloer.
Eén van de reden waarom parket gemaakt wordt van een bepaalde houtsoort is het uitzicht. Het hout heeft een mooie kleur, mooie structuur enz.. Maar daarenboven moet het hout ook stabiel zijn. Sommige houtsoorten gaan bijvoorbeeld de neiging hebben om gemakkelijk te ‘werken’, waardoor de dimensionale stabiliteit van de planken sterk achteruit gaat. Uiteindelijk zal de parketvloer niet mooi vlak blijven.
Ook de slijtvastheid is belangrijk. Omdat men over het parket gaat lopen, moet het loopvlak een zekere sterkte hebben.
Tot slot moet het hout ook goed bewerkbaar zijn. Vooral als men gaat nagelen is het belangrijk dat het hout doordringbaar is en niet gaat barsten.

Vochtgehalte hout

Hout dat gebruikt wordt voor massief parket heeft een aanbevolen gemiddelde vochtigheid van 9%. Het vochtgehalte kan worden bepaald door een vochtigheidsmeter geschikt voor hout. Dit is een elektrisch toestel met 2 elektroden dat, in contact met het hout, de vochtigheidsgraad aangeeft.

Kwaliteit van het hout

Tijdens de groei van een boom worden de meeste eigenschappen van de parketdelen bepaald. Er komen onvolkomenheden in het hout, kleurverschillen enzovoort. Daarna zal de zaagwijze van belang zijn voor het uitzicht van de structuur. Kwasten en barsten zijn eventueel zichtbaar.
Het geheel van de kwaliteitskenmerken kan gegroepeerd en onderverdeeld worden. Vaak spreekt men van keus (1ste, 2de,..) maar ook premier, rustiek komen voor. Uiteraard, hoe minder onzuiverheden in het hout, hoe dichter de keus naar 1ste keus neigt.

Bovenstaande uitleg is gebaseerd op eigen ervaring en op de werken WTCB - TV 218 Houten vloerbedekkingen : plankenvloeren, parketten en houtfineervloeren en Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid – Houten vloerbedekkingen.