Logo

Over parket


Tegenwoordig worden al vele parketsoorten reeds van het fabriek uit afgewerkt met een olie of een vernis. Dit zorgt voor tijdswinst. Het is wel belangrijk om na te vragen hoe het parket onderhouden moet worden omdat men niet precies weet welk product gebruikt werd voor de afwerking. Hieronder volgen een aantal richtlijnen indien u zelf de afwerking van het parket wenst te doen.

Schuren

Sommige parketten worden vanuit fabriek reeds voorgeschuurd en kunnen bijna onmiddellijk afgewerkt worden met boenwas, olie of vernis. Indien dit echter niet het geval zou zijn, dan kan men met een band en rotatieve schuurmachine schuren. De bandschuurmachine wordt gebruikt voor de grovere korrels. Men gaat in de loodrecht op elkaar staande richtingen schuren, eventueel diagonaal bij mozaïekparket. Daarna zal men de rotatieve of schijfschuurmachine gebruiken voor het fijnere schuurwerk (2 à 3 korrelgroottes) om te eindigen met een korrelgrootte 120.
Schuurstof kan eventueel gebruikt worden om , vermengt met een vul/bindmiddel, gaten op te stoppen. Indien men moet opstoppen, zal men na het stoppen opnieuw moeten schuren. Eventueel wel plaatselijk.

Boenen

Boenen is een zeer oude techniek om het parket te beschermen. Gezien er tegenover de huidige oliën en vernissen geen voordelen zijn, beperken we ons in de verdere uitleg hierover. Misschien wenst u de boenwas te vervangen door olie of vernis. Dan kan u met terpentijn of white spirit de boenlaag verwijderen. Daarna kan zal men het parket opschuren om vervolgens de olie of vernis aan te brengen. Maar bij vernissen moet men er van verzekerd zijn dat de boenwas helemaal verdwenen is uit het parket. Anders treden er hechtingsproblemen op en komt de vernis van het parket los.

Olie

Het leuke aan olie is dat het natuurlijke karakter van het hout bewaard blijft. Bovendien zijn tal van kleuren mogelijk indien men dit wenst.
Sommige oliën moeten in verschillende lagen aangebracht worden. Echter zijn nu reeds oliën op de markt waarbij slechts één laag nodig is. Deze zijn soms verkrijgbaar met een extra verharder om een slijtvaster en sneldrogend product te krijgen.
Olie kan manueel met borstel en vod aangebracht worden, maar een rotatieve boenmachine geeft het mooiste, egale resultaat. Men brengt de olie aan op het parket of in een zachte pad van de machine en werkt met de machine de olie in het parket. Daarna gebruikt men een propere zachte pad om het geheel mooi af te werken. Deze handelingen met een boenmachine vragen zeer weinig moeite en tijd indien men ook nog opteert voor een éénlagige olie. Bovendien verbruikt men zo ook minder olie.
Olie wordt onderhouden met een aangepaste natuurlijke zeep die hetzelfde kleurpigment bevat.

Vernis

In vernissen voor parket bestaan zeer uiteenlopende kwaliteiten. Afhankelijk van het beloop dat men verwacht over het parket, kan men voor een andere kwaliteit kiezen. Zo zou men eventueel kunnen opteren voor een minder slijtvaste vernis voor de afwerking van het parket in de slaapkamer.
Vernis brengt men aan met een aangepaste rol. Dit doet men in de meeste gevallen.

Bovenstaande uitleg is gebaseerd op eigen ervaring en op de werken WTCB - TV 218 Houten vloerbedekkingen : plankenvloeren, parketten en houtfineervloeren en Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid – Houten vloerbedekkingen.