Logo

Over bamboe parket


De montage van gewoon parket kan op drie manieren gebeuren. Het kan...

  1. gelijmd
  2. zwevend
  3. vastgenageld
... gelegd worden. Het kliksysteem maakt nagelen en lijmen overbodig, wat niet wil zeggen dat het niet mag gebeuren.

Bij de montage zijn er een aantal aandachtspunten die zeker niet uit het oog mogen verloren worden ...

  1. Ten eerste dient voor een comfortabele installatie de ondergrond goed voorbereid te worden. Bij een minerale ondergrond is het nodig dat deze vlak en proper is en er geen losse delen op voorkomen. De ondergrond mag ook niet te vochtig zijn. Het parket zou hier immers op kunnen reageren door te krimpen of uit te zetten. Uit voorzorg hiervoor kan een vochtafwerende polyethyleenfolie gelegd worden.
  2. Indien de ondergrond bestaat uit planken, dient gecontroleerd te worden of deze goed vast liggen. Vloerbekleding dient verwijderd te worden, tenzij het gaat om PVC of linoleum die goed aan de ondergrond verlijmd is. Om het geluid van een holle vloer te vermijden kan een geluidsdempende ondervloer gelegd worden.
  3. Vervolgens is het nodig om de pakken met het parket 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar het zal gelegd worden, zodat het parket kan “wennen” aan de daar heersende vochtigheidsgraad. De pakken hoeven hiervoor niet geopend te worden.
  4. Planken uit verschillende pakken kunnen lichte kleurverschillen vertonen. Daarom is het aan te raden vloerdelen te gebruiken uit verschillende pakken tegelijk om zo een gelijkmatiger resultaat te bekomen.
  5. De planken worden best in de richting van de bron van de grootste lichtinval gelegd. Als de voegen in de richting van de binnenschijnende zonnestralen liggen zal de ruimte groter lijken dan wanneer de voegen dwars liggen op invallend licht.